Λίφτινγκ στον «Καλλικράτη» μέχρι τέλους του 2016

Λίφτινγκ στον «Καλλικράτη» μέχρι τέλους του 2016

Προσφάτως ο υπουργός έκανε λόγο για δημιουργία μερικών δεκάδων νέων δήμων, στο πλαίσιο χωροταξικών αλλαγών στον «Καλλικράτη», βάσει κριτηρίων αναπτυξιακών, πολιτισμικών, νησιωτικότητας και ορεινότητας, μεταξύ άλλων

Με καταληκτική προθεσμία το τέλος του 2016 στοχεύει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής στον θεσμό και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Βούτση, σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο σχετικός διάλογος, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα οργανωθεί άμεσα και επισήμως με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και ορισμένες ΠΕΔ) και τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών φορέων. Στην έγγραφη απάντηση προαναγγέλλεται ουσιαστικά ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα και αύξηση αριθμού των δήμων.

Προσφάτως ο υπουργός είχε κάνει λόγο για δημιουργία μερικών δεκάδων νέων δήμων, στο πλαίσιο χωροταξικών αλλαγών στον «Καλλικράτη», βάσει κριτηρίων αναπτυξιακών, πολιτισμικών, νησιωτικότητας και ορεινότητας, μεταξύ άλλων.

«Στόχος οι δήμοι να ανταποκριθούν το καλύτερο δυνατόν στην ανθρωπιστική κρίση», είχε τονίσει ο κ. Βούτσης. Το υπουργείο δεν έχει αποκλείσει ένα μεταγενέστερο μοντέλο χιλίων δήμων, σε αποκλειστική όμως περίπτωση που το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Επίσης, στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Βούτσης προαναγγέλλει την «ενίσχυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με ταυτόχρονη προαγωγή της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου επί των πεπραγμένων των δημοτικών και περιφερειακών αρχών», καθώς και την «αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης και παρακολούθησης των οικονομικών μεγεθών της Αυτοδιοίκησης», με γνώμονα την ενίσχυση «και του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ».

Στο έγγραφό του, ο υπουργός ασκεί εντονότατη κριτική στον «Καλλικράτη», κάνοντας λόγο για μια «κολοβή μεταρρύθμιση» που συνδέθηκε εξ αρχής και ευθέως με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θεωρήθηκε το κατάλληλο θεσμικό όχημα για την υπηρέτηση των πολιτικών ακραίας λιτότητας στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προταθεί, «κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που διέπει το ισχύον καθεστώς».

efsyn.gr

000