ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΣΣΑΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΣΣΑΣ

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΣΣΑΣ, την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη και πλήθους κατοίκων του χωριού.

Η επανοργάνωση και επανέκθεση της λαογραφικής συλλογής πραγματοποιήθηκε μετά από 16 χρόνια, με πρωτοβουλία του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΣΣΑΙΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΑΝΝΑ», με τη βοήθεια και την υποστήριξη όλων των κατοίκων του χωριού και φυσικά με την επίμονη και επίπονη εργασία των εθελοντών του συλλόγου μας.

Η Όσσα, ένας τόπος με σημαντική ιστορία και με αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα χώρο προβολής και ανάδειξης του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος της. Και το όνειρο έγινε επιτέλους πραγματικότητα!!! 

Αντικείμενα που επί 16 ολόκληρα χρόνια είχαν αποθηκευτεί σε διάφορες κατά καιρούς ακατάλληλες συνθήκες και αποθήκες, βγήκαν στην επιφάνεια, καθαρίστηκαν προσεκτικά, ταξινομήθηκαν, οργανώθηκαν κατά ενότητες και τελικά εκτέθηκαν στον φιλόξενο χώρο του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Όσσας (πρώην Δημαρχείου).

Κατασκευάστηκαν ειδικά πατάρια και σταντ έκθεσης, έγινε η ακριβής αντιγραφή ενός παραδοσιακού οντά με το τζάκι του, τις πουλίτσες, τις ράκλιτσες και τα ντουλάπια του, στήθηκε ο παραδοσιακός αργαλειός με τα περίτεχνα υφαντά του, η γωνιά της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής, η γωνιά του ζυμώματος και των σπιτικών εργασιών, του καθημερινού βίου, αλλά και οι σχετικές φορεσιές για την κάθε περίπτωση. Ειδική θέση κατέχουν τα επαγγέλματα του ξυλουργού, της μοδίστρας και φυσικά των ξακουστών υποδηματοποιών της Βυσσώκας. Στο διάδρομο του ορόφου έγινε η αναπαράσταση μιας μικρής σχολικής αίθουσας με τα παλιά θρανία και τον μαυροπίνακα, η γωνιά του καφενέ και του κεράσματος.

Μετά την τελετή των εγκαινίων ο κόσμος είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο χώρο, να θαυμάσει τα εκθέματά του και να μεταφερθεί νοητά σε μια εποχή νοσταλγική αλλά και δύσκολη συγχρόνως. Ξύπνησαν μνήμες παιδικές... Οι παλαιότεροι αναγνώρισαν στα εκθέματα όψεις της ζωής των γονιών αλλά και δικές τους, ενώ ταυτόχρονα στα μάτια τους φάνηκε η συγκίνηση και η νοσταλγία. Από την άλλη μεριά, οι νεότεροι σε ηλικία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όψεις της ζωής των προγόνων τους, μιας ζωής και μιας κοινωνίας που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Σαν σύλλογος, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να οργανώσουμε μια αξιοπρεπή έκθεση της συλλογής μας και να προκαλέσουμε με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων του χωριού μας, που επί χρόνια ολόκληρα το επιθυμούσαν. Σίγουρα, δεν είμαστε ειδήμονες, ούτε εξειδικευμένοι επιστήμονες του είδους, αλλά παρόλα αυτά προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να πλησιάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, πράγμα το οποίο πιστεύουμε ότι καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Το επόμενο βήμα θα είναι η καταγραφή, η φωτογράφιση των εκθεμάτων και η τοποθέτηση ενημερωτικών σημειωμάτων, όπου χρειαστεί. Επίσης, είναι αναγκαία η προληπτική συντήρηση κάποιων αντικειμένων, η οποία θα γίνει εν καιρώ και με προσοχή.

Πάγιο αίτημα του συλλόγου μας και όλων των κατοίκων της Όσσας παραμένει η αναστήλωση-αποκατάσταση της παραδοσιακής οικίας Χατζή και Χατζηχριστάκη και η δημιουργία οργανωμένου «Τοπικού Μουσείου Όσσας», εντός του οποίου θα αναπτυχθεί η πλήρης, οργανωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη λαογραφική έκθεση.

Το Δ.Σ. του Σύλλογου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ το Δήμο Λαγκαδά για την παραχώρηση της αίθουσας, ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της Όσσας και τα μέλη μας που βοήθησαν είτε με προσωπική εργασία, είτε με τις δωρεές τους στη συλλογή υλικού και στο στήσιμο της έκθεσης, τις γυναίκες του συλλόγου που είναι πάντα πρόθυμες να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί (καθαριότητες, εδέσματα κλπ.), την υφάντρα μας Ευαγγελία Πασχαλίδου-Καμάρη, τον γραφίστα μας Δημήτρη Καμάρη για την επιμέλεια του έντυπου υλικού, τον τυπογράφο μας Κώστα Παντέλη για την επιμέλεια της ενημερωτικής πινακίδας εισόδου, τον φωτογράφο μας Νίκο Τσιόκα για την αντιγραφή παλιών φωτογραφιών, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και τον προϊστάμενό του κ. Ζήση Σκαμπάλη για την παραχώρηση κούκλων και κυρίως τον ξυλουργό μας Παρασκευά Μήτσα, χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Τέλος, ευχαριστούμε την κ. Αναστασία Βαλαβανίδου, αρχιτέκτων-μουσειολόγο, για τις φιλικές αλλά καθοριστικές συμβουλές της.

Την τελετή και τα ευχετήρια τέλεσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος της Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης π. Αναστάσιος Παρούτογλου και οι εφημέριοι της Όσσας αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Αρσενιάδης και π. Θωμάς Φαρδής. Η πρόεδρος του Συλλόγου Οσσαίων κ. Σοφία Καραϊωάννου-Σαχπάζη καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της επανέκθεσης της λαογραφικής συλλογής. Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Αστέριος Κομμάτας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Όσσας κ. Αστέριος Μπρατάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γεώργιος Μήττας, κ. Άλκης Αστερίου, κ. Άγγελος Καλαϊτζής, κ. Μαρκέλλα Ταυρίδου, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου Παύλου Μελά κ. Κώστας Πάντσης, η εκπρόσωπος της Υ.Κ.Π.Α.Α.Π. κ. Αλέκα Πιπέργια, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Αμπατζάς, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) κ. Πάτρα Θεολογίδου, ο καθηγητής Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης, οι πολύ αγαπητές φίλες μας από τη Λαογραφική Ομάδα Γυναικών Σοχού και φυσικά πολλοί κάτοικοι της Όσσας.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

000