Οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης

Οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης

Στους υποψήφιους δημάρχους που θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου καταλήγουν τις επόμενες ημέρες οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Β’ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια αγροτική περιφέρεια και οι επιλογές του κυβερνώντος κόμματος σε επίπεδο αφήγησης διαφέρουν από τους υπόλοιπους δήμους που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού.

Παράλληλα τα αποτελέσματα στους οχτώ δήμους που βρίσκονται εντός της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Θεσσαλονίκης θα καταγράψουν και την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές αυτές καθώς το 2019 είναι εκλογική χρονιά και σε εθνικό επίπεδο. Όπως αναφέρει στην «ΜτΚ» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ερμείδης, «στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε συνεκτικούς προοδευτικούς πόλους σε όλους τους δήμους, με διακριτό ρόλο, που θα αναφέρονται στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο κομβικά ζητήματα για τους δήμους της Β’ Θεσσαλονίκης αποτελούν η διαχείριση των απορριμμάτων και οι ενεργειακές κοινότητες. «Το 2016 εγκρίθηκε από τη Βουλή ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας» σχολιάζει σχετικά ο κ. Ερμείδης.

Αναφορικά με τις ενεργειακές κοινότητες ο κ. Ερμείδης σημειώνει ότι υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία τους οι οποίες μπορούν να μειώσουν το κόστος ηλεκτροδότησης για τους αγρότες έως και 80%. «Βασικό ρόλο για τις κοινότητες έχουν οι δήμοι και δεν έχει γίνει κανένα βήμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ

Στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη το κυβερνών κόμμα θα στηρίξει την υποψηφιότητα του στελέχους του κόμματος και προέδρου της Εγνατία Οδός ΑΕ Απόστολου Αντωνούδη. Στόχος της δημοτικής παράταξης του κ. Αντωνούδη είναι να καταρτίσει ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο με αυτοδιοικητικές προσωπικότητες, που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς. Ανάμεσά τους αναμένεται να βρεθούν και στελέχη της παράταξης του Νίκου Νυφούδη, ο οποίος θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο του Σπύρου Βούγια.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου έχει «κλείσει» η υποψηφιότητα του εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης και δικηγόρου Γρηγόρη Εδιρνέλη, με την παράταξη «Αλληλεγγύη - Ανατροπή». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Εδιρνέλης βρίσκεται σε συζητήσεις με ενεργούς πολίτες από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα για την καλύτερη δυνατή διεύρυνση της παράταξής του, πέραν του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δήμο Θερμαϊκού είναι προγραμματισμένη για τις 15 Φεβρουαρίου η πραγματοποίηση της ιδρυτικής συνέλευσης του δημοτικού σχήματος, που θα στηρίξει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εικόνα, επικρατέστερος για υποψήφιος δήμαρχος εμφανίζεται ο Γιώργος Χατζηβαλάσης. Στο συγκεκριμένο δήμο αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στο δήμο Θέρμης έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της δικηγόρου Άννας Τσιφτελίδου με την κίνηση «Παρέμβαση Πολιτών δήμου Θέρμης». Πρόκειται για τη δημοτική παράταξη με την οποία είχε κατέλθει στις εκλογές του Μαΐου του 2014 ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Η κ. Τσιφτελίδου έχει ενεργή παρουσία στο δήμο Θέρμης και όπως σημειώνεται από την ημέρα που ανακηρύχθηκε υποψήφια δήμαρχος έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική.

Στο δήμο Λαγκαδά ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να στηρίξει τον οικονομολόγο και αυτοδιοικητικό Δημήτρη Ράρναλη, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ο κ. Ράρναλης είχε εκλεγεί το 2006 δήμαρχος Ασσήρου, ενώ το 2010 είχε κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Λαγκαδά.

Στο δήμο Χαλκηδόνας το κυβερνών κόμμα προσανατολίζεται να στηρίξει τον Μηνά Μηντζαρίδη, που προέρχεται από τον κεντρώο χώρο και θα μπορέσει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Ωστόσο, η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του βρίσκονται ακόμα σε σχετικές συζητήσεις και η υποψηφιότητά του δεν έχει «κλειδώσει».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις και για τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Δέλτα και το δήμο Βόλβης. Στόχος του κόμματος να προκύψουν και σε αυτούς τους δήμους ευρύτερες συνεργασίες με πρόσωπα και δυνάμεις που προέρχονται από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά, ωστόσο οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πιέζονται να καταλήξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η επίσημη προεκλογική περίοδος πλησιάζει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Φεβρουαρίου 2019