ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τρίτη και φαρμακερή για συντονιστή

ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τρίτη και φαρμακερή για συντονιστή

Το ενδεχόμενο διορισμού νέου συντονιστή στη Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει σοβαρά πλέον η Κουμουνδούρου εάν και η αυριανή -τρίτη κατά σειρά- απόπειρα εκλογής επικεφαλής στην τοπική οργάνωση αποβεί κι αυτή άκαρπη.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, διότι εκτός από τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν λόγω της αδυναμίας να εκλεγεί συντονιστής, δημιουργείται και πολιτικό θέμα εξαιτίας της εικόνας που παρουσιάζει η οργάνωση προς τα έξω», τονίζει στη «ΜτΚ» ανώτατη κομματική πηγή.

Η απειλή της Κουμουνδούρου φαίνεται να επιδρά καταλυτικά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο τριήμερο έχουν πυκνώσει οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης πριν από την αυριανή νέα ψηφοφορία μεταξύ των 45 μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής (Ν.Ε.) για την εκλογή του συντονιστή και του αναπληρωτή του.

Στις δύο προηγούμενες απόπειρες κανείς εκ των υποψηφίων δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 23 ψήφων (50% συν 1) όπως επιτάσσει το καταστατικό. Συγκεκριμένα στην πρώτη απόπειρα υποψήφιοι ήταν ο νυν αναπληρωτής συντονιστής Μίλτος Οικονόμου, ο οποίος ανήκει στην συνιστώσα ΑΝΑΣΑ και έλαβε 15 ψήφους, και η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, υποψήφια βουλευτής τον Γενάρη, η οποία ανήκει στους προεδρικούς και πήρε 10 ψήφους. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα 18 «λευκά», τα οποία ανήκουν στα μέλη που πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή στην Αριστερή Πλατφόρμα και στην ΚΟΕ.

Άκαρπη απέβη και η δεύτερη απόπειρα, παρότι αυτήν τη φορά υποψήφιος ήταν μόνον ο Μ. Οικονόμου, καθώς η Ελ. Χατζηγεωργίου επέλεξε να αποσυρθεί. Πρότεινε, μάλιστα, για υποψήφιο τον Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος όμως δεν αποδέχθηκε. Στην ψηφοφορία που έγινε ο Μ. Οικονόμου πήρε 18 ψήφους, ενώ υπήρξαν 26 «λευκά», οκτώ εκ των οποίων από μέλη της πλειοψηφίας (προεδρικοί). Υπενθυμίζεται ότι και στις δύο συνεδριάσεις η πλευρά της ΚΟΕ πρότεινε να συγκληθεί έκτακτη νομαρχιακή συνδιάσκεψη, ώστε να λυθεί εκεί το ζήτημα. Η πρότασή της όμως απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

ΔΙΠΛΟ ΡΗΓΜΑ

Η αιτία της αδυναμίας να εκλεγεί συντονιστής δεν είναι άλλη από τις πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αντανακλώνται και στα πρόσωπα. Η πλευρά της πλειοψηφίας (προεδρικοί, ΑΝΑΣΑ, κοκκινοπράσινοι, Πλατφόρμα 2010) έχει θεωρητικά την αριθμητική δυνατότητα να εκλέξει συντονιστή και τον αναπληρωτή του, καθώς αθροίζει περί τα 25 μέλη. Ωστόσο, όπως απέδειξαν οι δύο άκαρπες ψηφοφορίες, και στο εσωτερικό αυτής της πλευράς υπάρχουν διαφωνίες, ανάλογες με αυτές που έχουν εμφανιστεί στο ρεύμα της πλειοψηφίας και σε κεντρικό επίπεδο. Επιπλέον, ένα μέρος των στελεχών που έχει ευθεία αντιστοίχηση στον Αλέξη Τσίπρα (προεδρικοί) είναι δυσαρεστημένα με τη στάση μερίδας της πλειοψηφίας της Ν.Ε. και ειδικότερα με τους κοκκινοπράσινους, κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Το αδιέξοδο θα είχε βεβαίως αρθεί εάν η πλειοψηφία είχε καταφέρει να βρει κοινό τόπο με την εσωκομματική αντιπολίτευση. Η Αριστερή Πλατφόρμα είναι σε μια τέτοια λογική, προτείνοντας να υπάρξει μοίρασμα των θέσεων, με την πλειοψηφία να εκλέγει τον συντονιστή και τη μειοψηφία τον αναπληρωτή της. Πρότεινε, μάλιστα, για τη θέση του αναπληρωτή τον Παύλο Μαλαχτάρη. Όμως η πρόταση απερρίφθη από τους κοκκινοπράσινους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση της Ν.Ε. ο απελθών συντονιστής Νίκος Σαμανίδης είπε ότι η πρόταση περί Μαλαχτάρη (την είχε διατυπώσει η Χριστίνα Σουλτανίδου) δεν μπορεί να γίνει δεκτή, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα κινείται συνεχώς αντιπολιτευτικά. Κατόπιν αυτού, η εσωκομματική αντιπολίτευση επέμεινε στο «λευκό» και σε συνδυασμό με τις διενέξεις στο εσωτερικό της πλειοψηφίας υπήρξε αδυναμία ανάδειξης του νέου επικεφαλής της Ν.Ε.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ Εκλογή αύριο ή….

Μετά και τη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα εκλογής συντονιστή την περασμένη Δευτέρα, ξεκίνησαν εκ νέου παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές φάνηκαν να καρποφορούν στο εσωτερικό της πλειοψηφίας στην κατεύθυνση υποστήριξης του Μ. Οικονόμου, γι’ αυτό και αρχικά η τρίτη ψηφοφορία ορίστηκε να γίνει προχθές Παρασκευή. Την τελευταία στιγμή όμως τα δεδομένα άλλαξαν κι έτσι η διαδικασία αναβλήθηκε για αύριο Δευτέρα. «Εάν και αύριο δεν υπάρξει αποτέλεσμα, εγώ αποσύρω την υποψηφιότητά μου», δήλωσε στη «ΜτΚ» ο Μ. Οικονόμου. Η πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ πλειοψηφίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης για μοίρασμα των θέσεων του συντονιστή και του αναπληρωτή του δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Η λύση η οποία προτάθηκε από ορισμένους να εκπροσωπηθούν και οι τρεις μεγαλύτερες συνιστώσες στο νέο σχήμα (προεδρικοί, κοκκινοπράσινοι, Αριστερή Πλατφόρμα) είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει, καθώς κινείται και εκτός των καταστατικών προβλέψεων.

Στην περίπτωση που δεν ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ως πιθανή φαντάζει η λύση διορισμού προσωρινού συντονιστή από την Κουμουνδούρου, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση αυτή ώς το φθινόπωρο, που πρόκειται να γίνει η νομαρχιακή συνδιάσκεψη της οργάνωσης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ