ΥΠΕΚΑ Άναψε πράσινο φως για τα έργα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

ΥΠΕΚΑ Άναψε πράσινο φως για τα έργα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Το πράσινο φως για την άμεση κατασκευή υποστηρικτικών έργων στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ασφαλής ταφή των 1.500 τόνων απορριμμάτων που αποθέτουν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργα, τα οποία θα παρατείνουν το χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ και θα θωρακίσουν το περιβάλλον της περιοχής, καθησυχάζοντας παράλληλα τον δήμο και τους κατοίκους του Λαγκαδά, που διαμαρτύρονταν για την πλημμελή λειτουργία του έργου.

Τα έργα, τα οποία είχαν δρομολογηθεί από το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθυστερούσαν σημαντικά καθώς δεν είχε υπογραφεί η απόφαση τροποποίησης της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ). Το θέμα λύθηκε προ ημερών, έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, ο οποίος νωρίτερα είχε ενημερωθεί για τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα στον ΧΥΤΑ από τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και τον δήμο Λαγκαδά. Χθες ο υπουργός επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ και επιθεώρησε του χώρους, προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα που είχαν ανακύψει. Κατά τη σύσκεψη που είχε λίγο αργότερα με εκπροσώπους του ΦΟΔΣΑ, του δήμου Λαγκαδά και υπηρεσιακούς παράγοντες ανέφερε ότι τα περιβαλλοντικά έργα αποτελούν το εργαλείο για τον ΦΟΣΔΑ, προκειμένου να τρέξει άμεσα τα έργα που έχει προγραμματίσει στον ΧΥΤΑ, με στόχο την ασφαλή ταφή των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΥΤΑ
Τα υποστηρικτικά έργα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, τα οποία είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του ΥΠΕΚΑ καιτ του ΦΟΔΣΑ αφορούν:
* Την οριοθέτηση του χώρου ταφής στο ΧΥΤΑ και τον συνεχή έλεγχο των συνθηκών λειτουργίας του.
* Τη δημιουργία του έργου άντλησης βιοαερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
* Την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στραγγισμάτων.
* Την ολοκλήρωση των κυψελών ταφής Α3 και Α4, που θα γίνουν με βάση και την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων.
* Την επίσπευση της μελέτης για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που προκηρύχθηκε από τον ΦΟΔΣΑ, η οποία θα στηρίζεται στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η κατασκευή τους, όπως τόνισε στη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης, θα δώσει ανάσα στο νομό Θεσσαλονίκης, που κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με τα σκουπίδια, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.
“Οι άμεσες ενέργειες του υπουργού δίνουν νέα ώθηση στον ΧΥΤΑ, αφού υπογράφηκε η απόφαση τροποποίησης της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, που σημαίνει ότι μπορούν να τρέξουν άμεσα τα έργα εκσυγχρονισμού, όπως η λιμνοδεξαμενή, η περισυλλογή βιοαερίου, η ολοκλήρωση των κυψελών 3 και 4 και η επέκταση της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων” δήλωσε ο κ. Γεράνης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, η μελέτη του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας ότι η έγκρισή του θα είναι αποτέλεσμα κοινωνικής διαβούλευσης με φορείς και πολίτες.
“Μαζί με τη συμμετοχή της κοινωνίας μέσα από την προβλεπόμενη διαβούλευση θα κάνουμε πράξη το όραμά μας για μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων”, σημείωσε ο κ. Γεράνης.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: “Περιμένουμε άμεσα λύσεις”
Στη σύσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη παραβρέθηκαν και κάτοικοι αλλά και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών συλλόγων του Λαγκαδά, οι οποίοι εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους για τα προβλήματα στον ΧΥΤΑ, που, όπως είπαν, απειλούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Συγκρατημένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος αναφερόμενος στην επιθεώρηση του υπουργού στο ΧΥΤΑ σχολίασε πως ήταν μια αυτοψία, από την οποία δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα. “Ο κ. Τσιρώνης θα μας καλέσει σε μια νέα σύσκεψη, καθώς ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτά τα προβλήματα. Θα πρέπει να δοθεί το χρονοδιάγραμμα από τον ΦΟΔΣΑ, το οποίο δεν έχει κατατεθεί ακόμη. Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ λήγει στις 8 Απριλίου” υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε ότι ο δήμος και οι κάτοικοι ανέδειξαν το θέμα και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να το πάρουν στα χέρια τους. Διεμήνυσε μάλιστα ότι οι κάτοικοι είναι επί ποδός και δεν θα σταματήσουν αν δεν προχωρήσουν άμεσα τα έργα για το βιοαέριο, τα διασταλλάζοντα, την Κυψέλη 3 αλλά και τον περιφερειακό σχεδιασμό, στον οποίο αναμένεται να περιληφθεί και πάλι η Μαυροράχη για τη χωροθέτηση νέων μονάδων.